25.04.13

Viktoriin "Tere, Kevad!" küsib (7.)

Küsimus number 19:
Kes või mis on nõialuud?
Vastus: Nõialuud ehk tuulepesa on tihedalt kasvavate ja ohtralt harunevate okste põimik, tekib ristirästi kasvavatest okstest. Tegu on puu haigusega, mida põhjustavad seened. 

Küsimus number 20:
Milline Eestis asuv kaev "keeb" aeg-ajalt? Miks see rahvapärimuse järgi toimub?
Vastus: See on Tuhala nõiakaev, misa sub maa-alusel karstijõel. Kaev hakkab "keema" ehk vett üle ääre ajama suurvee ajal, kui vee vooluhulk Tuhala jões on väga suur - üle 5000 liitri sekundis. Rahvapärimuse järgi hakkab Nõiakaev keema, kui Tuhala nõiad kaevus vihtlevad. 
 
Küsimus number 21:
Milline Eestis kasvav taim kasvab kõige kiiremini?
Vastus: Bambuse juurdekasvuks on isegi kuni 120 cm ööpäevas (kasvab Tallinna botaanikaaias). Humala kasvukiirus on kuni 3 m kuus, st 10 cm ööpäevas. Väga kiire kasvuga taim Eestis on ka pilliroog. Õigeks lugesime seega kõik kolm.

Küsimus number 22:
Eesti rahvuskiviks on alates 1992. aastast paekivi. Kus aga asub Eestis paekivi muuseum?
Vastus: Paekivi muuseume on Eestis tegelikult mitu. Üks asub Lääne- Virumaal Porkunis. Teine asub Tallinnas Laial tänaval (Hobuveskis). Meteoriitika- ja paekivimuuseum asub ka Saaremaal Kaalis. Õiged on kõik vastused.
Küsimus number 23:
Milliseid inimesele ohtlikke haigusi võib edasi kanda võsapuuk?
Vastus: Puugid võivad edasi eelkõige puukentsefaliiti ja puukborrelioosi, aga lisaks neile veel mitmeid ohtlikke haigusi.
Küsimus number 24:
Siilid on kaetud okastega. Kas siilipoegadel on okkad olemas ka juba sündides?
Vastus: Siilipojad sünnivad okasteta. Küll on nende kehal heledad pehmed karvakesed, millest arenevad okkad juba paari päeva jooksul.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar