18.04.13

Kevadisest klassiekskursioonist

Kolmapäeval, 22. mail kell 8.00 sõidame klassiekskursioonile Haanja kõrgustikule. 
Meie esialgselt plaanitud marsruut näeb välja järgmine:
  • Rõuge Suurjärv (Rõuge vald) ehk Nõiajärv asub sügavas Rõuge ürgorus, kuuludes Rõuge aheljärvestikku. Suurjärvest kagu pool paiknevad samas ürgorus Liinjärv ja Valgjärv, loode pool aga Kaussjärv, Ratasjärv, Tõugjärv ja Kahrila järv. Suurjärv nagu ka teised Rõuge järved on tekkinud jääaja lõpul jääsulamisvete uuristava tegevuse tagajärjel. Suurjärv on Eesti järvedest kõige sügavam - 38 meetrit.
  • Ööbikuorg (12- 15 m). Kevadeti, toomingate õitsemise ajal rõkkab lehtpuumetsaga kaetud org ööbikute laulust - sellest ka oru nimi.
  • Vesioinas
  • Tindioru talu Rõuges on koht, kus elavad jaanalinnud. Pilet lastele 1,5 €. Imetleme väärikate jaanalindude vahvat iseloomu ning nende ilusaid suuri mune.
  • Vällamägi (Haanja vald) on üks Eestimaa suurimaid looduslikke pinnavorme. Kõrgus merepinnast on 304 m. Suhteliselt kõrguselt on Vällamägi Eesti kõrgeim, ületades Suure Munamäe.
  • Tamme-Lauri tamm (Urvaste vald) on Eesti jämedaim tamm. Tema ümbermõõt 130 cm kõrguselt 8 meetrit ja vanus on 680 aastat. Tüve õõnsus on täidetud raudarmatuurist konstruktsiooniga, täitmiseks kulus 8 tonni betooni. Sel ajal, kui õõs oli tühi, mahutas see kuni 7 inimest.
  •  Fr. R. Kreutzwaldi muuseum Võrus. Pilet koos giidiga 1,5 €.
  • Suur Munamägi (Haanja vald) on Baltimaade kõrgeim tipp kõrgusega 318m merepinnast. Mägi on poolmunaja kujuga ja kaetud kuuse-haava segametsaga. Suure Munamäe vaatetornist avaneb suurepärane vaade Eestimaa loodusele. Antud torn on arvult kuues, valmis 1939.aastal ning selle kõrgus pärast rekonstrueerimist 1969.a on 29,1 meetrit. Aastal 2005 renoveeriti torn taas ning juurde ehitati lift. Torni tippu jõudnu saab vaadata 50 km raadiuses Eestimaad 347 meetri kõrguselt.  Pilet lastele 2 € (liftiga 5 €). 
  • Hinni kanjon asub Kahrila järve lähedal Haanja Looduspargi sihtkaitsevööndis, mis on looduspargi rangema kaitsekorraga vöönd. Ainulaadne on kanjonorg selle poolest, et ta on ainukene omalaadne Eestis. Hinni kanjon on lõikunud devoni ajastu liivakivisse, see periood algas umbes 410 miljonit aastat tagasi ja kestis 50 miljonit aastat. Kanjon on 15-20 m sügavune ja 300 m pikkune järskude nõlvadega sälkorg, mille põhjas on sügavalt liivakivisse lõikunud kiirevooluline Enni oja. Esimesed 50 meetrit ülesvoolu on kanjoni laius 6 - 10 meetrit, siis aga kitseneb kanjon 3 meetri laiuseks. Kohati on keeruline end vee ja liivakiviseina vahele ära mahutada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar