12.02.14

Sõbrapäeva tomatiprojekt

 
 
Hiljuti kutsus Räpina Aianduskool kõiki huvilisi osalema SÕBRAPÄEVA TOMATIPROJEKTIS. Kokku liitus üleskutsega 786 hakkamist täis seltskonda Kuressaarest ja Kõpust Narvani, nende hulgas ka meie klass!
Nüüd hakkame aknalaual oma tomatilaste eest hoolt kandma, neid kastma, väetama ja lehekaenlast liigseid kasve näpistama. Tomateid on meil klassis neli. Punase tomati sort kannab ni­me «Vilma» ja kollase sort «Venus». Need sobivad kasvatamiseks ka toas aknalaual. Nende sortide vil­jad ei ole suured, kuid see-eest on taimed väga saagikad, nii et proo­vimiseks peaks tomateid jaguma. Kaasas on ka kaks  väe­tist nende väetamiseks, n-ö tava­line väetis ja maheväetis. Võistlus ei käi küll mõisa peale, aga jälgitakse üle Eesti, kellel esimene õis puhkeb, kes saab esimese tomati. Ja kõik tomatid sööme ise ära!
Kuidas tomateid kasvatada, saad vaadata siit.
Meie tomatilapsed olid saabudes sellised.
Räpina Aianduskool õpetab: Vastsaabunud tomatitaimedele leida soe ja valge kasvukoht. Parema veevarustuse tagamiseks tuleks taimekassett asetada vettpidavale alusele (suur taldrik, väike kandik vms). 1. ja 2. nädalal tuleb tomatitaimi ainult kasta – väetamisega alustame 3. nädalal.  Enne kastmist tuleks kontrollida, kas kasvusubstraat (kasvusegu, milles on taimede juured, tavakeeles “muld”) on niiske – niisket pinnast kasta ei ole vaja. Kui pinnas on katsudes kuiv, anda igale taimele ligikaudu 50 ml vett (s.o. veerand 200 ml teeklaasist). Kastmisvesi võiks olla toasoe – soodne veetemperatuur +20 kraadi. Kasta substraadi pinda – tomat vajab pinnaseniiskust.
NB! Kindlasti kontrollida taimede kastmisvajadust reedel  – taimed kasvavad ka nädalavahetusel! Lõunapoolsel aknalaual on taimede kasv parem, kuid neid tuleb ka sagedamini kasta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar