19.04.11

"Kevadtorm" Põlvamaal

04. maist kuni 20. maini toimub Lõuna Eestis sõjaväeline suurõppus „Kevadtorm 2011“, mille eesmärk on 2010 - 2011. aastal ajateenistusse kutsutud sõdurite oskuste ja teadmiste praktiline kontrollimine. Õppuse viib küll läbi Eesti Kaitsevägi aga riigi kaitsevõime puudutab meist igaüht – tugev riigikaitse loob turvalise keskkonna meile kõigile.
Põhiline tegevus toimub enamasti Põlva maakonnas aga õppuse ala on suur, ulatudes Tartust Võruni.
Õppusest võtavad osa elukutselised kaitseväelased ja ajateenijad, reservväelased ja kaitseliitlased ning osaleb ka välisriikide esindajaid, kõik kokku umbes 4500 osavõtjat.
Täna käisid kaitseväelased koolis rääkimas, kuidas sõjamängu läbi viiakse ning kuidas käituda, kui kohtad sõjaväelasi, kuuled pauku või leiad sõjavarustust.
Pea siis meeles:
  • Juhul kui peaksid kaitseväelastega kokku sattuma, ära satu paanikasse, jätka oma igapäevaseid tegevusi, jää nähtavale kohale ja vajadusel juhatavad kaitseväelased Sind ohutusse või lubatud kohta.
  • Aktiivseim tegevus, ehk lahingutefaas, kus rohkem liigutakse ja „pauku tehakse“, on Kevadtormi viimasel nädalal, 13. maist kuni 19. maini. Kaitsevägi kasutab sellel ajal õppustel imitatsioonivahendeid, et muuta tegevus realistlikumaks aga mis otsest ohtu kellelegi ei kujuta. Õppustel kasutatavate erinevate imitatsioonivahenditega imiteeritakse valgustust, suitsukatet, laske, granaadi- ja muid plahvatusi.
  • Imitatsioonivahendid on õppegranaadid, lõhkepaketid, suitsuküünlad, valgustusraketid ja paukpadrunid. Kõik lahingutegevust imiteeriv tegevus toimub vahekohtunike ja hindajate jälgimisel, et tegevus oleks ohutu nii osalejatele kui ka elanikele. Siiski võib imitatsioonivahendite kasutamisel tekkida olukordi, kus lõhkemata imitatsioonivahend kaob kasutaja käest ning jääb ohtlikuna maha.
  • Kui leiad õppuste alalt imitatsioonivahendi, peab meeles pidama, et valel kasutamisel võivad need tuua kaasa püsivaid vigastusi. Ära neid puutu! Teata leiust vanematele või sõjaväelastele!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar