10.03.14

Käisime Tõravere Stellaariumis

Pühapäeval, 9. märtsil kohtusime kõik Tõravere Observatooriumi peaukse eest. Meid oli päris palju, sest Anna, Anette, Johanna, Kadi, Hardi ja Rea olid tulnud vanematega, lisaks veel Kadi vend Kevin ja Hardi õde Meelika.
Esmalt juhatati meid Stellaariumisse. Teele oli istutatud  Päikesesüsteemi makett, kus Päikest ja planeete tähistavad elupuud ning nende kaugus üksteisest on võrdeline planeetide kaugusega looduses. 1m maapinnal võrdub 40 miljoni kilomeetriga looduses. Seejärel tutvusime Tartu Observatooriumi 1,5-meetrise peegelteleskoobiga. Juhtimispuldist avanes meie kohal pilvitu taevas ja me saime teleskoobi abil vaadata Kuud koos oma kraatrite, merede ja ookeanidega ja Jupiteri koos oma kolme kaaslasega.
Seejärel vaatasime virtuaalplanetaariumi. See koosnes arvutiprogrammist "Starry Night". Tutvusime tähtede ja tähtkujudega. Saime teada, et tavaline inimene näeb tähistaevas umbes kolme tuhandet tähte, aga kui saaks tähti lähemalt uurida, siis paljud tähed koosnevad koguni kahest või kolmest tähest.
Lõpuks käisime peamajas tutvuma kivimosaiik-kaardiga, mille juures rääkis teadur- astronoom sellest, missuguseid nimesid andsid meie esivanemad taevas olevatele tähtkujudele ning võrdles ametlikus astronoomias kasutatavate nimedega.
Väljas oli juba päris pime, kui asusime koduteele. Oli üks õpetlik õhtu.
4. klass + lapsevanemad + meie õed- vennad.
Observatooriumi teadur Alar Puss tutvustab meile Põhjamaade suurimat teleskoopi.
Katus hakkas avanema ja hiiglaslik teleskoop liikuma.
Anette vaatab Kuud.
Suur kividest pannoo taevakaardist.
 
Kevin, Anna, Ülle, Anette, Hardi, Anette ema Maret, Anna ema Tiina, Hardi isa Rainer ja Anette isa Sulev.

Rea ema Ellen, Rea, Kadi, Kevin, Anna, Ülle ja Anette.
 Hardi õde Meelika, Johanna ema Merle ja Johanna.
Anna isa Peter, Kadi ema Anu ja isa Kaido.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar