28.09.11

Puu- ja köögiviljade söömise 7 päeva päevik

Tervise Arengu Instituut on koostanud LAPSE PUU- JA KÖÖGIVILJADE SÖÖMISE 7 PÄEVA PÄEVIKU, mida me nädal aega täidame. Siis on näha, kes on kõige agaram ning tublim puu- ja köögiviljade sööja.
Kokkuvõtted teeme esmaspäeval.

Veidi veel söömisest Muinasjutumaa tegelaste läbi:

Saabastega Kass ja kala
Kala peaks sööma vähemalt kaks korda nädalas. Hea oleks, kui söödaks nii valget kui punast kala, peamiselt keedetult, hautatult, ahjus tehtult. Kalapulki võib süüa, kuid nende puhul tuleks lugeda pakendit ning eelistada neid, milledes kala sisaldus on suurem. Harvem süüa kalakonserve, soola- ja suitsukala, kuna need sisaldavad palju soola. Kala on oluline D-vitamiini ja asendamatute rasvhapete allikas. D-vitamiin aitab kaasa kaltsiumi imendumisele luudesse. Kalarasvades leidub palju oomega-kolm-rasvhappeid, mis on vajalikud südame-veresoonkonna ja aju tervisele.

Lohepoiss Leonardo ja köögiviljad; Lumivalgeke ja puuviljad; Lendav vaip Albert ja mahl
Päevas peaks sööma vähemalt 5 portsjonit puu- ja köögivlju. Üks portsjon on umbes 100 g puu- ja/või köögivilju värskelt, salatina, toidu koostises (ehk üks peotäis). Soovitatav on süüa kolm köögivilja- ja kaks puuviljaportsjonit. Kartulit ei loeta toidupüramiidis puu- ja köögiviljade alla. Ühe päevase puuviljaportsjoni võib asendada klaasi mahlaga.
Puu- ja köögiviljad annavad vähe energiat, kuid sisaldavad palju vett, kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Lisaks on neis fütotoitained, mis aitavad tervist toetada.

Printsess Jääkas ja piim
Piim ja piimatooted on meie peamiseks kaltsiumiallikaks. Kaltsium koos D-vitamiiniga tagab tugevad luud. Piima (või keefiri, joogijogurtit) peaks päevas jooma 2-3 klaasi, lisaks teisi piimatooteid: juustu, kohupiima, kodujuustu, jogurtit. Kuna piimatooted sisaldavad palju küllastunud rasvhappeid, siis võiks jälgida nende rasvasisaldust. Laste puhul piima enda rasvaprotsenti ei piirata, kuid teiste piimatoodete valimisel võiks eelistada madalama rasvasusega tooteid. Poest ostetud valmis kohupiimakreemid ja jogurtid on tihti liiga magusad, mistõttu võiks õpetada lastele valmistama neid ise kohupiimast/maitsestamata jogurtist ning moosist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar